Platform over scheepsbouw, maritieme technologie, binnenvaart, haveneconomie en offshore-industrie.
BAM verzorgt walstroom voor schepen Koninklijke Marine in Den Helder

BAM verzorgt walstroom voor schepen Koninklijke Marine in Den Helder

BAM Infra Nederland breidt in opdracht van de Koninklijke Marine de voorzieningen voor hoogspanningswalstroom in Den Helder uit. De Koninklijke Marine beschikt al over een walstroomnetwerk op de marinebasis. BAM zorgt voor de vervanging van drie bestaande lichtere installaties. De zware installaties zijn nodig om de nieuwe marineschepen van stroom te voorzien. De drie nieuwe walstroominstallaties zijn in juni 2024 gereed voor ingebruikname.

Erik Luidinga, hoofd engineering Energie Distributie Bedrijf (EDB): “De Koninklijke Marine investeert de komende jaren in uitbreiding en vervanging van de schepen. Het EDB van de Koninklijke Marine is in Den Helder verantwoordelijk voor de walstroomvoorzieningen. Om de nieuwe schepen van voldoende walstroom te kunnen voorzien, zullen de huidige voorzieningen geüpgraded moeten worden. Een van de pijlers is het voorzien van extra hoogspanningswalstroomvoorzieningen op de grotere afmeerlocaties in Den Helder om daarmee de haven qua walstroomvoorzieningen op de toekomst voor te bereiden.”

Dieselmotoren uit na aanmeren

Met de uitbreiding van de voorzieningen voor hoogspanningswalstroom kunnen zowel de huidige als toekomstige marineschepen, zodra ze aanmeren in de marinehaven, hun dieselmotoren uitzetten. Dit leidt tot vermindering van CO2-uitstoot en reductie van geluid voor de medewerkers aan boord en in de omgeving. Het verduurzamen van het energieverbruik past in de roadmap energietransitie van het Ministerie van Defensie.

Passend in duurzaamheidsambities

Duurzaamheid is één van de centrale thema’s in de BAM-strategie ‘Building a sustainable tomorrow’. BAM wil een leidende rol spelen in het bouwen aan een duurzame toekomst. Het verduurzamen van de infrastructuur door het realiseren van walstroominstallaties voor schepen en duurzame laadstations voor elektrische bussen, trucks en veren is onderdeel van deze strategie. BAM werkt samen met partners en opdrachtgevers om niet alleen haar eigen werk, maar de hele keten te verduurzamen. Zo bouwen zij samen aan een mooier Nederland.

Prefab om hinder te beperken

Om de hinder op het marineterrein zo beperkt mogelijk te houden, bouwt BAM de walstroominstallaties prefab op een locatie in Almere. Daar zullen ook de benodigde installatietesten al plaatsvinden. Na transport van de walstroomstations naar de marinehaven, sluit BAM ze aan op het aanwezige walstroomnetwerk. Daarmee blijft de hinder op de kades beperkt. 

Gemotoriseerde kabelhaspel voor aansluiten schepen

De locatie van de laadpunten verschillen per schip. Een speciaal ontwikkelde grote gemotoriseerde kabelhaspel, geschikt voor hoogspanningskabels, zorgt ervoor dat de aangemeerde schepen aansluiten op de energievoorziening. De walstroominstallaties hebben zowel een hoogspanning- als een laagspanningsaansluiting.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details