Als we denken aan staalconstructies, dan denken we aan Brakel. Daar werkt Van der Zalm Metaalindustrie BV elke dag aan de meest uiteenlopende constructies in staal. Met een eigen engineeringsafdeling bouwt Van der Zalm aan vele stalen bouwwerken in Nederland. Het ontwerpen, samenstellen, lassen en monteren van volumineuze constructies voor onze grond-, weg- en waterbouw en de industrie is er dagelijkse kost. Tot het leverprogramma behoren onder andere aanmeervoorzieningen, bruggen en brugdelen, offshore voorzieningen, buispaalconstructies, scheepsbouw en machinebouw. We zijn te gast bij Kees Van der Zalm, directeur en Simon Knaap, projectleider/R&D manager, om een paar bijzondere bruggen de revue te laten passeren.
Een mooie brug om mee te beginnen is de Roosendaalse rolbrug, in opdracht van Aannemingsbedrijf Damsteegt & Aannemingsbedrijf Vissers Ploegmakers, naar een ontwerp van Maters en de Koning. Het kanariegele gevaarte is een voetgangersbrug die de wijk Stadsoevers met het stationsgebied verbindt. De brug ligt over De Vliet en loopt in een Z-vorm naar de overkant. Kees: “Deze brug heeft een semi-permanent karakter. Hij is eigenlijk het hele jaar door statisch aanwezig, vandaar dat er ook zitjes op de brug zijn gemaakt. Elke maand wordt de brug geopend, maar speciaal wanneer Sinterklaas met zijn boot over De Vliet komt. Dan rolt de 29 meter lange brug zo’n 18 meter de kade op, over rails. Je kunt je voorstellen dat we enorm veel contragewicht hebben moeten toevoegen, om de brug niet te laten kiepen.”
Een bijzonder project, zegt Simon. “We bouwen een fiets- en voetgangersbrug over de Waterlandseweg (N305) en de Hoge Vaart in Almere, ter hoogte van landschapskunstwerk de Groene Kathedraal en bedrijventerrein Stichtsekant”. De nieuwe verbinding is een aanwinst voor het fietspadennetwerk en de routes voor de recreatieve wandelaar. In totaal beslaat de brug zo’n 240 meter met een maximale breedte van 7,5 meter. Gebouwd op 4 vaste pijlers (midden) en 10 scharnierende pijlers (verdeeld over de lengte). Kees: “De brug bestaat uit 6 delen, waarvan 4 secties over het water zijn vervoerd en 2 secties over de weg. Het zwaarste deel weegt circa 100 ton.” Een mooi detail is de spiltrap en de lift die halverwege de brug geplaatst zijn. Opmerkelijk is het ontwerp van de brug. “In de geplooide en gekromde vormen zat veel overeenkomst met scheepsbouw waar wij ook de nodige ervaring mee hebben”, legt Simon uit. “De uitdaging zat in de lengte en in de verbindingen. De brug is opgeknipt, maar berekend als één doorlopende ligger, die zijn sterkte pas krijgt als de koppelingen verbonden zijn. Dit was het meest kritische punt in het ontwerp. De verbindende koppelingen zijn na het lassen allemaal volledig nabewerkt op onze eigen freesbank. Verantwoordelijk voor het ontwerp zijn Aannemingsbedrijf Reimert en wUrck Architectuur en Landschap. De hoofdconstructeur in dit project is Arup.”
Over de materiaalkeuze zegt Kees: “De brug past qua vorm en materiaal prachtig in het landschap. Er is gebruik gemaakt van cortenstaal en hout. Van der Zalm heeft voor deze brug alle UO-berekeningen in samenwerking met PT STructurals. Bijzonder is ook dat er maar liefst 500 stuks M36 10.9 bouten gebruikt zijn, die volledig op voorspanning gezet moesten worden, met ca. 50 ton trekkracht per bout. Omdat de brug flexibel is krijg je de verbindingen niet vlak. De ruimte tussen de flenzen is geïnjecteerd met Diamond, ultra sterk vulmateriaal.” Tot besluit concludeert Simon: “De brug was voor ons een werkelijk prachtige uitdaging om te bouwen, met dank aan onze opdrachtgever Aannemingsbedrijf Reimert. Van der Zalm kan haar specialisme volledig kwijt in dit soort opdrachten.”